За жените в науката 2021 г.

За единадесета поредна година L’Oréal, Националната комисия за ЮНЕСКО и Софийският университет „Св. Климент охридски“ организират националната стипендиантска програма „За жените в науката“. Награждаването се проведе на 2 декември 2021 г. в аулата на Софийският университет. Почетни гости на събитието бяха вицепрезидентът на Р. България г-жа Илияна Йотова, нейно превъзходителство посланикът на Р. Франция г-жа Флоранс Робин, омбудсманът на Р. България г-жа Диана Ковачева, заместник-кметът на София г-н Дончо Барбалов и директорът на дирекция „Наука“ на Министерството на образованието и науката д-р Милена Дамянова.

Тази година доц. Ина Анева, д-р Мария Калапсъзова и Нина Стоянова-Нанкова са носителки на стипендията „За жените в науката“ за България. Стипендията е в размер на 5000 евро в подкрепа на тяхната научноизследователска кариера.

На церемонията присъстваха и лауреатките от 2020 г.

Доц. Ина Анева е доцент в секция „Приложна ботаника“ на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН. До момента тя е взела участие в изпълнението на 37 научни проекта, на 8 от които е ръководител. През 2020 г. доц. Анева печели Голяма награда „Питагор“ за млад учен на МОН. Проектът, с който печели тазгодишната стипендия е фокусиран върху проучването на свойствата на растения като мурсалския чай по отношение на невродегенеративни заболявания.

Д-р Мария Калапсъзова е главен асистент в Института по обща и неорганична химия към БАН. Специализира във водещи световни изследователски организации в областта на електрохимията и енергийните системи. Тя е активен член на международната мрежа на младите химици. Проектът, с който кандидатства и печели наградата е насочен към разработването на по-ефективни и евтини материали за иновативни натриево-йонни батерии.

Нина Стоянова-Нанкова е асистент в Института по обща и неорганична химия към БАН и е част от лаборатория „Теоретична и изчислителна химия“. Проектът и е свързан със лечебните свойствата на  тайванско растение Graptopetalum paraguayense срещу човешки коронавируси.

Д-р Дамянова поздрави тазгодишните стипендиантки

Повече информация за инициативата и наградените може да намерите на официалната уебстраница на „За жените в науката“, както и в YouTube канала им.