Стартира кандидатстването за конкурса „За жените в науката“ 2024 г.

Стартира приемът на кандидатури за 14-ото издание на конкурса “За жените в науката“ в България.

За поредна година престижният конкурс ще награди три дами за впечатляващи постижения в областта на природните науки. Инициативата, в сътрудничество между L’Oréal България, Софийски университет (СУ) “Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за ЮНЕСКО – България, цели да отличи младите научни таланти на България, и да стимулира развитието на науката у нас. Наградният фонд ще бъде в рамер на 5000 евро за всяка от победителките.

През последните близо 15 години в България реномираният конкурс “За жените в науката“ е удостоил с награди 36 българки учени с общ награден фонд от 180 000 евро. В рамките на миналогодишното издание бяха отличени д-р Николета Кирчева, д-р Росита Кокотанекова и д-р Росица Паунова за техните проекти за разработване на нова антибиотична терапия, AI-базирана диагностика на шизофрения и изучаване на комети, припомнят организаторите.

За тазгодишното издание на програмата “За жените в науката“ могат да кандидатстват дами – учени от цяла България. Сред изискванията са те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки, и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение. Кандидатурите ще се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи научни специалисти, а лауреатите на програмата ще бъдат обявени на официална церемония през есента на 2024 г.

Кандидатурите ще се приемат по електронен път. Крайният срок за изпращане на документи е 23:59 ч. на 31 март 2024 г.

“За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда от 2010 г. насам в партньорство между Софийския университет “Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България. През годините успя да се наложи като един от най-престижните научни конкурси в страната и да награди 36 великолепни дами учени, обясняват организаторите.

Освен финансов стимул за научните таланти на България, наградите целят да мотивират жените към постигане на нови върхове в изследователската им кариера; да насърчат развитието на научно-изследователската дейност в страната като цяло, и да привлекат повече млади дами у нас, които да изберат кариера в сферата на науката. В глобален план програмата се стреми да повиши броя на жените в науката и да постигне полово равенство в тази сфера. Днес програмата е подкрепила над 4100 дами учени в над 110 държави, а седем от всички наградени жени, в рамките на международната програма, вече са спечелили Нобелова награда за наука, допълват организаторите.

Повече информация може да намерите на официалната интернет страница на конкурса.