Студенти и докторанти се състезават за инвестиция от бизнес ангел или награда от 30 000 лв.

Отворено е кандидатстването за шестото издание на програмата на фондация Карол Знание „Предприемачи в науката“. Лектори и ментори на програмата са водещи експерти, учени предприемачи, професори, стартъп консултанти, серийни предприемачи, ESG, SDG, Impact специалисти, финансисти, венчър капиталисти и бизнес ангели – вдъхновяващи личности, които подкрепят академичните предприемачи.

Именно към тях е насочена единствената по рода си програма у нас. В нея могат да участват студенти, докторанти и млади учени, които искат да реализират идеи и разработки с позитивно въздействие върху околната среда или обществото.

На финала е конкурсът Предприемач в науката с награда 30 000 лв., осигурена от фондация Карол Знание. Членове на журито са менторите и лекторите, които напътстват академичните предприемачи как да развият проектите си в бизнес концепции.

Тази година партньорството на CEO Angels Club ще доведе на конкурса и реални инвеститори, които търсят подходящи бизнеси и ще го превърна в пичинг събитие. Лектор в програмата за ангелското инвестиране ще бъде Георги Брашнаров, съосновател на CEO Angels Club и член на борда на директорите.

Лектори и ментори ще има не само на място в София, но и в различни точки на света – Сингапур, Мюнхен, Брюксел, Лондон.

През няколко месечното обучение студентите и младите учени ще разберат как могат да трансферират технологиите си, как да направят бизнес план, какви са разликите между ESG и Impact Investing, какво е социално предприемачество и как да развиват зелени стъртъпи, как да защитят своите авторски права и да използват интелектуалната собственост като капитал в научни стартъпи и спинофи, да постигнат висока ESG оценка, която би вдигнала стойността на компанията им с до 10%, как да презентират пред инвеститори, какви са етапите на развитие на компаниите и какви са начините за финансиране.

От досегашните пет издания на програмата има 7 наградени проекта – два пъти наградата беше поделена между два екипа. Един от тях започна именно с награда от 15 000 лв. и успя да завърши планетариум Андромеда в столицата. Докторантът от Физическия факултет на СУ инж. Недислав Веселинов за първи път представи идеята си за планетариум през 2019 г. в Предприемачи в науката. На следващата година създаде един от първите стартъпи, вдъхновени от програмата и започна проектирането. По време на пандемията бяха произведени частите, а в края на миналата година планетариумът отвори врати за посетители в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

Общо шест са досега компаниите, регистрирани със знания и мотивация от лекторите и менторите на Предприемачи в науката. Без стартъп, но с регистрирана търговска марка Oxymet, екологичната батерия на друг носител на наградата Предприемач в науката, заработи на Антарктида. Инж. Илиян Попов, който грабна другата половина от наградата през 2019 г., създаде специална станция за измервания по време на 31-ата Национална антарктическа експедиция.

Фондация Карол Знание разказва на своя сайт историите на успеха на талантливите млади учени, които с работата си променят позитивно средата. Последният победител в конкурса грабна наградата от 30 000 лв. и две седмици по-късно регистрира своя компания, с която да изгражда рехабилитационен робот.

Кандидатстването в Предприемачи в науката е отворено до 3 септември. Програмата е безплатна, тази година ще бъде присъствена, след три поредни издания онлайн.

Партньори са Софийският университет, Техническият университет в София, УНСС и МГУ.

Повече за програмата Предприемачи в науката и как да кандидатствате – тук.