Три острова получават награда на ЕС за иновативни решения за възобновяема енергия

Датският остров Борнхолм е първият носител на наградата на ЕС за отговорни острови. Датският остров спечели титлата като признание за своите иновативни енергийни решения и приноса си към устойчива и благоприятна за климата Европа, съобщи на 28 април т.г. Европейската комисия. Наградата идва с парична награда от 500 000 евро, финансирана от Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

Втората награда от 250 000 евро получи остров Самсьо, също в Дания, а третата награда от 100 000 евро бе присъдена на Оркнейските острови в Обединеното кралство. Тримата победители са възприели зелена програма от десетилетия, поставяйки своите общности в основата на трансформацията към напълно възобновяеми енергийни системи.

Мария Габриел, комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви:

„Островите могат да се превърнат в неутрални за климата, процъфтяващи общности, ако инвестират в зелени технологии, включвайки по този начин граждани, фирми, учени и местни енергийни компании. Това е същността на тази награда. Горещо поздравявам тримата победители, чийто пример ще вдъхнови други острови и енергийни общности“.

Борнхолм ангажира всички слоеве на обществото, за да предостави устойчив остров за бъдещите поколения. Борнхолм има амбицията да се превърне в неутрален по отношение на емисиите на въглероден диоксид до 2025 г. и в благоприятна за климата общност с нулеви емисии до 2035 г. Под ръководството на регионалната община, островът победител разработи стопроцентова система за възобновяема енергия, която комбинира фотоволтаици, вятърна енергия, иновативни решения за третиране на отпадъци и използването на местна биомаса за топлина и енергия. По този начин Борнхолм успешно обединява научните изследвания и иновациите, от една страна, и обществото, от друга.

Класиралият се на второ място остров Самсьо поставя своята общност в центъра на успешен процес за преминаване от внос на изкопаеми горива към местни източници на възобновяема енергия, целта е използването на изкопаеми горива да бъде преустановено до 2030 г. Оркнейските острови преодоляха редица енергийни предизвикателства през последните години и сега са сред европейските лидери в използването на нови зелени технологии за декарбонизация.

В ЕС има повече от 2000 населени острова. Тези острови често имат високи енергийни разходи, но могат да се възползват от преминаването към възобновяеми енергийни източници по много начини, като създаване на работни места на местно ниво и устойчив туризъм. Следователно островите се явяват идеални тестови лаборатории за развитие на иновативни енергийни технологии и могат да служат като модели за енергийно преминаване, предназначени за по-малки общности.

Финансираната по „Хоризонт 2020“ награда „Отговорни острови“ е присъдена през 2019 и 2020 г. Процедурата за следващото издание на наградата „Отговорни острови“ вече е отворена за кандидатстване. Кандидатите могат да представят своите предложения до 29 септември 2020 г.

Оригиналният текст на статията на английски език е достъпен тук.