Исландия и Норвегия са първите асоциирани страни към РП „Хоризонт Европа“

 

На 24 септември Исландия и Норвегия официално се присъединиха към „Хоризонт Европа“, което дава позволява на тези две държави да участват в европейската програма за научни изследвания и иновации в размер на 95,5 милиарда евро при същите условия като организациите от държавите -членки на ЕС.

Това е възможност за продължаване и задълбочаване на сътрудничеството в областта на науката, научните изследвания и иновациите, като се акцентира върху общите приоритети: зелен и цифров преход, общественото здраве и конкурентоспособността на Европа в света. Съвместните усилия ще бъдат насочени към решаване на екологичните проблеми в Арктика, разработване на технологии за улавяне на водород и въглерод, стимулиране на иновациите, базирани на данни, и др. Тази ранна асоциация също така дава възможност на тези партньори да се включат от самото начало в Европейските партньорства.

Асоциацията подкрепя „Глобален подход на Европа към сътрудничеството в областта на научните изследвания и иновациитения и иновациите“ и потвърждава ангажимента на Европа за ниво на глобална отвореност, необходима за постигане на високи постижения, обединяване на ресурси за по -бърз научен прогрес и развитие на жизнени иновационни екосистеми.

И Исландия, и Норвегия имат дълга история на асоцииране към Рамковите програми на ЕС за научни изследвания и иновации, започвайки през 1987 г. за Норвегия и 1994 г. за Исландия.

Повече информация може да намерите тук.