Семинар #EUwomen4future

На международния ден на жената – 8 март, комисар Мария Габриел и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола домакинстват празнично събитие в Страсбург и онлайн, с четири видни жени, включени в кампанията за социални медии #EUWomen4future и носител на Наградата на ЕС за жени иноватори. Тази кампания, която приключи през март 2021 г., постави в центъра на вниманието професионалните постижения на жените в областта на културата, образованието, спорта и науката.

Семинарът ще бъде под формата на разговор между тези 6 жени. Това ще бъде възможност да слушате, споделяте и научите за живота по време на пандемията, професионалните постижения, работата на ЕС за равенството между половете и надеждата на днешните момичета и млади жени. Събитието ще се предава на живо на страницата на Европейската комисия. Не е необходима регистрация.

Участници в събитието ще бъдат:

  • Роберта Мецола – председател на Европейския парламент;
  • Мария Габриел – комисар по иновации, изследвания, култура, образование и младеж;
  • Михаела Бръчнелова – докторант в Центъра по математическа плазмена астрофизика в Льовен, Белгия;
  • Edilia Gänz – директор на FEDORA;
  • Мария Фатима Лукас, – съосновател и главен изпълнителен директор на Zymvol Biomodeling, компания, разработваща компютърно проектирани промишлени ензими чрез прилагане на молекулярно моделиране (Women innovator 2020)
  • Ана Пройкова-  д-р по физика и математика, доктор по ядрена физика, научен професор във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет. Директор за научните изследвания в Центъра за върхови постижения в ИКТ – UNITE и ръководител на Лаборатория по високопроизводителни изчисления (HPC), в София Тех Парк.