Ролята на изкуствения интелект за справяне с климатичните предизвикателства

Мрежата за Наука и иновации на Обединеното кралство, Британски съвет и Международният научен център по изкуствен интелект на ЮНЕСКО (IRCAI) ви канят да слушате онлайн диалог на тема “Ролята на изкуственият интелект за справяне с климатичните предизвикателства”, на 18 януари 2022г от 18ч.

Гост-лектор на събитието ще е доктор Ейдън О‘Съливан, доцент по енергия и изкуствен интелект в Университетски Колеж Лондон. Към него ще се присъединят петима изключителни учени от Европа за кръгла маса-дискусия върху приложението на изкуствения интелект в различни аспекти на климатичните предизвикателства като въглеродни емисии, замърсяване на въздуха, съхранение и анализ на данни за климатичните промени, подобряване на оценката на риска и предупреждение. Публиката ще има възможност да задава въпроси по време на дискусията към всички панелисти, на които ще бъде отговорен в последващата Q&A сесия.

Тази кръгла маса е част от серия от диалози, които организираме на тема различните приложения на изкуствения интелект в живота ни, с гост-учен от Великобритания и петима учени от 10 държави в Централна и Източна Европа, Турция и Балтийските страни (уеб страница). Целта на серията е да покажем постиженията на Обединеното кралство и на страните от нашия регион в областта на науката и иновациите, и да подпомогнем обменът на знания и добри практики. Събитието ще бъде предавано на живо към широка аудитория във Великобритания и в целия регион. Следващите събития са посветени на темите „ИИ и здраве“ (11 февруари) и „ИИ и образование“ (3 март).

Учените от региона, които ще се включат в дискусията с д-р О‘Съливан на 18 януари са от България (Проф Тодор Стоилов, ИИКТ-БАН), Унгария (Dr Pal Goda, Research Institute of Agricultural Economics), Чехия (Dr Jan Červený, Global Change Research Institute), Полша (Marcin Gnat, Airly) и Латвия (Prof Gatis Bazbauers, Riga Technical University).

Събитието е без такса участие, но изисква предварителна регистрация.

Гостуващ лектор: доктор Ейдън О‘Съливан

Ейдън О‘Съливан е доцент по енергия и изкуствен интелект в University College London (UCL), където той ръководи лабораторията по енергийни системи и изкуствен интелект и се занимава с приложения на изкуствен интелект, които ускоряват прехода към нулеви въглеродни емисии. Той е съосновател на технологичния стартъп Carbon Re, където използва изкуствен интелект за намаляване на емисиите при високо енергетични производства на материали като цимент и стомана.

Ейдън има бакалавърска степен по електротехника и електронно инженерство от University College Cork, Ирландия и докторска диплома от катедрата по математика в Imperial College London. Преди да се присъедини към UCL той работи като изследовател по машинно обучение в отдел „Гражданско инженерство“ на MIT. Той е представител на Обединеното кралство в Европейския алианс за енергийни изследвания, във връзка със съвместната програма за цифровизация, както и председател за програмата „ИИ и климат“ в Международният научен център по изкуствен интелект на ЮНЕСКО (IRCAI).

Ейдън наскоро спечели Тюринг стипендия от Института Алън Тюринг, водещият център на Обединеното кралство за научни изследвания в областта на ИИ и науката за данни. Работата му е публикувана във Форбс, Таймс и Световния Икономически Форум. Той е автор на статии за World Energy Magazine.