Първо издание на Фестивала на новия европейски Баухаус (NEB)

В периода 9 – 12 юни ще се проведе първото издание на Фестивала на новия европейски Баухаус (NEB), което си е поставило за цел да събере хора от всички сфери на живота, за да дебатират по темата за бъдеще, което е устойчиво, приобщаващо и красиво.

Това е възможност за създаване на нови контакти, обмен и забавление с теми, включващи от наука до изкуство, от дизайн до политика и от архитектура до технология. Проектирано около три стълба – Форум, Панаир и Фест, събитието ще бъде базирано физически в Брюксел, на Gare Maritime & Mont des Arts, но ще има възможност и за онлайн участие. За събитието можете да научите повече от този информационен материал.

Форумът ще включва над 60 лектори от цял свят:

  • Изтъкнати архитекти като Франсис Кере, Шигеру Бан, Рем Колхаас и Стефано Боери;
  • Авторитетни личности като Франческа Бриа (Италиански национален фонд за иновации), Герфрид Штокър (Ars Electronica), Ханс Улрих Обрис (Галерия Serpentine), Сандрин Диксън (Римски клуб) и Емека Огбох;
  • Учени като Джон Шелнхубер и Стефано Манкузо;
  • Климатични активисти като Доминика Ласота и Хилда Накабуйе, както и много други от света на културата, изкуството и социалните науки;
  • Президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен, комисарите Йоханес Хан, Мария Габриел, Елиза Ферейра и Кадри Симсън ще предоставят европейска гледна точка за красотата и устойчивостта.

В събота, 11 юни, фестивалът ще бъде домакин и на церемонията по връчването на наградите New European Bauhaus за 2022 г., награждавайки най-добрите проекти в цяла Европа, както и най-добрите идеи на млади таланти, New European Bauhaus Rising Stars – събитие, отворено за журналисти.

Панаирът ще включва над 100 иновативни проекта, които ще бъдат показани на специални места. Програмата ще включва също танци, инсталации, театрални и музикални изпълнения – като Patsyki Z Franeka, популярна украинска артистична група и Дева, музикант от Будапеща и носител на наградите Music Moves Europe за 2022 г. – както и научни експерименти, семинари и още много други.

Фестивалът ще включва и повече от 200 съвместно организирани локални събития – в Брюксел и в над 20 страни от ЕС, с дейности, вариращи от концерти през конференции до пълномащабни фестивали. За да научите повече за планираните тематични събития можете да изтеглите и разгледате този информационен документ.