Откриване на Международния изследователски лабораторен комплекс на КВАЗАР

На официална церемония днес, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков откри Международния изследователски лабораторен комплекс на КВАЗАР заедно с акад. Чавдар Руменин – ръководител на центъра и доц. Август Иванов – директор на Института по роботика при БАН.

Министър Денков акцентира върху важността на КВАЗАР при разработването на иновативни технологии, като даде пример с робота за дезинфекция, създаден от учените на Центъра, както и участието на КВАЗАР в координационния щаб на българските власти, ръководещ спасителната акция по изтегляне на заседналия товарен кораба „Вера Су“. „Точно такива примери дават възможност на всеки български гражданин да разбере дейността на учените в тези центрове и защо те са толкова важни за развитието на българската икономика“- допълни още Министърът на образованието.

Директорът на института по Роботика при БАН доц. Иванов информира, че към КВАЗАР работят над 70 изследователи в 15 високотехнологични лаборатории, акредитирани да обучават докторанти в области като квантовата комуникация и технологии, роботиката, кибер-физичните системи, интелигентните системи за сигурност, управлението на риска, автоматизация на производството и др. Доц. Иванов съобщи също, че КВАЗАР ще представлява страната ни в Европейската инициатива Euro QCI (европейска квантова комуникационна инфраструктура).