Oнлайн семинар на тема „Разбиране на цикъла на репликация на SARS-COV-2 в човешки клетки“

На 27 ноември от 14 ч. (EET) ще се проведе онлайн семинар на тема „Разбиране на цикъла на репликация на SARS-COV-2 в човешки клетки“. Д-р Яник Шваб ще сподели резултатите от скорошно съвместно проучване за създаване на 3D реконструкции на цели клетки, заразени с SARS-CoV-2 и техните субклетъчни отделения.

Уебинарът е част от поредицата „The Virtual Pub“ ежеседмични виртуални семинари на консорциума Euro BioImaging, по време на които  различни центрове на консорциума представят неформално свои  изследвания и резултатите от тях. Тази седмица центърът към EMBL (Европейската лаборатория за молекулярна биология) ще представи свое изследване посветено на това какво се случва с вирусните частици на Covid-19 след като навлязат в клетката.

България е част от консорциума Euro BioImaging чрез Sofia BioImaging Node, разположен в Института по молекулярна биология, Българска академия на науките. Българският център за усъвършенствана микроскопия към Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев“ (ИМБ) е включен в Националната пътна карта за научна инфраструктура и като част от Euro-BioImaging предоставя отворен достъп на потребители до редица съвременни технологии в биологичните и биомедицински изображения. Със специален фокус върху бързи и с висока разделителна способност изображения на живи клетки и лазерно базирани разрушения на клетките и техните компоненти, Центърът предоставя своя изключителен опит в прилагането на микроскопски системи Spinning Disk и използването на UV-лазерно микроизлъчване и FRAP за изучават протеинова динамика и възстановяване на ДНК. Допълнителна информация можете да намерите като проследите тази препратка: http://dnarepair.bas.bg/eurobioimaging.bg/site/.

Линк към уебинара (ZOOM).

Постер за уебинара