Новини и информация за EIT и общностите на знанието

Деветата общност на EIT на знание и иновации (ОЗИ), посветена на културните и творческите сектори и индустрии, бе определена днес, 23 юни 2022 г.

EIT Culture & Creativity ще обедини организации от бизнеса, висшето образование, научните изследвания и други в една паневропейска иновационна екосистема. Той ще обучава бъдещите предприемачи в сектора, ще задвижва неговите авангардни начинания и ще предоставя иновативни решения за предизвикателствата в този сектор.

В консорциума има и българско участие – Junior Achievement Bulgaria, организация с утвърдена репутация в предоставянето на иновативно и модерно образование от най-ранна възраст до университета.   Поздравяваме спечелилия консорциум, който ще работи за бъдещето на европейските културни и творчески сектори и индустрии.

Можете да прочетете повече за EIT Culture and Creativity и печелившия консорциум ТУК.

Европейската комисия назначава 7 нови членове, които да се присъединят към Управителния съвет на EIT

Определените членове на Управителния съвет на EIT ще влязат в новата си роля през следващите седмици за срок от 4 години. Управителният съвет на EIT следи за изпълнението на стратегическата насока на EIT, както и за подбора и наблюдението на неговите общности на знания и иновации (ОЗИ). Състои се от опитни професионалисти в областта на образованието, научните изследвания и бизнеса.

Българин е един от новите членове на Управителния съвет на EIT. Стефан Добрев ръководи ресор „Стратегия и бизнес развитие“ в Unternehmensgruppe Theo Müller. Той има 25-годишна кариера в бизнес консултирането, като експертизата му се изразява в насърчаването на бизнеса при използването на науката и технологиите за постигането на търговски успех.

Повече информация за управителния съвет на EIT можете да намерите ТУК.

EIT обяви номинираните за 2022 EIT AWARDS: 27 изключителни новатори от 15 държави ще представят своите иновации в четири категории

 Наградите EIT Awards се провеждат ежегодно, като през 2022 г. ще бъде тяхното девето издание. Наградите на EIT признават най-обещаващите предприемачи в мрежата на EIT за отминалата година. 27-те новатори ще се състезават за парични награди: 50 000 евро (1-во място), 20 000 евро (2-ро място) и 10 000 евро (3-то място) в категориите EIT CHANGE, EIT INOVATORS, EIT WOMEN LEADERSHIP & EIT VENTURE Award. Церемонията по връчването на наградите на EIT за 2022 г. ще се проведе на срещата на върха на EIT на 11 октомври 2022 г. в Брюксел, Белгия. Можете да прочетете повече за наградите и да намерите информация за всеки новатор ТУК.

Сред номинираните личности за 2022 EIT AWARDS е българката Анджела Иванова, която е съосновател на стартъпа LAM’ON и част от “The ChangeMakers of Bulgaria” – клубът на MOVE.BG, който обединява новаторите от България в национална мрежа. Анджела Иванова е номинирана в категорията EIT Women Leadership Award – Най-вдъхновяващи жени новатори от общността на EIT. Тя е отличена заради дейността ѝ с LAM’ON – стартиращ бизнес, който се бори с проблема с пластмасата, като предлага биоразградимо фолио под формата на ламиниращ продукт за печатната индустрия и фолио за опаковане. Българката е отличена и заради работата ѝ като ментор и вдъхновител на други млади предприемачи.

INNOVEIT Weeks Events Series: Открийте най-голямата иновационна екосистема в Европа

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) организира своето водещо събитие „INNOVEIT“ през есента на 2022 г. В рамките на събитието участниците ще имат възможността да се запознаят с подкрепяни от EIT предприемачи и новатори и да се присъединят към екосистемата на EIT, докато търсят решения за глобални предизвикателства, които са създадени и произведени в Европа.

„INNOVEIT“ представлява поредица от събития, които ще се проведат в периода м. септември – м. октомври 2022 г. на десет различни локации в Европа. Повече информация за „INNOVEIT“  можете да намерите ТУК. Регистрацията се очаква да бъде отворена скоро.