Kонкурс за изследователи в началото на тяхната кариера – EU TalentON

ERA Форумът (ERA Forum) обяви началото на процедурата за подаване на кандидатури за нов конкурс за изследователи в началото на тяхната кариера – EU TalentON. Конкурсът ще се проведе за първи път тази година, а домакин ще бъде Лайден (Нидерландия) – Европейска столица на науката 2022.

Това събитие, спонсорирано от Комисията, ще предизвика млади талантливи изследователи да намерят решения за най-належащите глобални проблеми. Очаква се четиридневния конкурс да събере около 100 изследователи, които са в началото на своята кариера и ще включва обширна програма, създадена съвместно с представители на академичните среди и индустрията, както и с участието на иноватори.

Разделени на малки екипи, участниците ще получат необходимите инструменти (участие в семинари, посещения на фирми, лекции, майсторски класове, лични напътствия и културни преживявания) за създаване на иновативни и осъществими решения за предизвикателствата, които попадат в тематични обхват на мисиите на ЕС . В края на събитието всеки отбор ще представи своето решение пред професионално жури и публика. Победителите ще получат награди от ЕС, индустрията и от ментори.

Кандидатстването за участие в EU TalentON ще бъде възможно до края на юни 2022 г.

Предистория и цели

EU TalentOn, като част от програмата на Европейския град на науката Лайден 2022, пряко допринася за изпълнението на Политическата програма на ERA – действие 14. По-конкретно, конкурсът помага да се доближи науката до гражданите, като ги кани да работят съвместно за решения за най-належащите предизвикателства. През 2022 г. Лайден ще бъде платформа, на която всеки, който иска да споделя наука, знания, изкуство и умения, може да се представи, като по този начин установява нови връзки между науката и обществото.

Конкурсът ще насърчи младите да изберат кариера в научните изследвания, ще улесни трансграничното и междусекторно сътрудничество между изследователите в началото натяхната  кариера, ще насърчи предприемачеството и ще подчертае възможностите както за академичните среди, така и в индустрията.