#EUvsVirus – панЕвропейския хакатон за разработване на иновативни решения за преодоляване на обществените предизвикателства свързани с COVID-19

В 18:00 ч. днес ще бъде даден старт на тридневния панЕвропейски хакатон за разработване на иновативни решения за преодоляване на обществените предизвикателства, свързани с COVID-19 (EUvsVirus Hackathon). Събитието е по инициатива на Европейската комисия и е под патронажа на комисаря за Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

Структуриран е около различните проблеми, които се нуждаят от краткосрочни решения по отношение на самия вирус, непрекъснатостта на дейността на бизнеса, работата от разстояние, дистанционното обучение, социалното и политическо сближаване, цифровите финанси, както и други предизвикателства. До момента има регистрирани близо 16 хил. участника, които ще предложат решения по предизвикателствата, попадащи в обхвата на хакатона. Статистика и графично представяне на разпределението на участниците по страни, тематични сфери и предизвикателства можете да намерите тук.

Българският щаб, сформиран от Power of BG и Български Бизнес Форуми, с институционалната подкрепа на Министерството на образованието и науката си поставя за цел да покаже с българското участие на панЕвропейския хакатон, че българската научна и иновационна екосистема има потенциала да бъде регионален лидер за научни изследвания, предприемачество и иновации.

България ще се представи на това мащабно тематично събитие с 214 участника, над 30 ментори и представители в журито. Най-силен интерес българските участници в панЕвропейския хакатон имат към темата “Здраве и живот”, където нашите отбори представят решения базирани на използването на изкуствен интелект за респиратори и диагностика на белите дробове, за платформи за фитнес упражнения от вкъщи и за системи за инвертаризация на медицински продукти в здравни заведения.

Можете да разгледате подробно описание на всичките предизвикателства към участниците в панЕвропейския хакатон на страницата на събитието. Специално създаденото за хакатона видео можете да видите в YouTube.

На следните линкове можете да намерите допълнителна информация за Power of BG и за Български бизнес форуми.

Събитието ще бъде излъчвано на живо във фейсбук. Победителите ще бъдат обявени на 30 април.