Покана към европейските граждани за проектиране на мисиите по „Хоризонт Европа“

Европейската комисия (ЕК) стартира кампания за ангажиране на европейските граждани в петте мисии, които са част от Рамковата програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“ (2021-2027 г.). Мисиите са структурирани в следните тематични области: справяне с рака; здрави океани, морета, крайбрежни и вътрешни води; адаптиране към изменението на климата, включително промени в обществото; неутрални от гледна точка на климата и интелигентни градове и здраве на почвите и храните.

Ангажирането на гражданите е основна цел на мисиите и ЕК инициира различни онлайн и офлайн събития, за да бъдат идентифицирани приоритетите на гражданите в техните широки тематични полета. Осигуряването на възможно най-широко участие на обществеността ще допринесе за начина на проектиране и изпълнение на мисиите през следващите години.

След първия кръг от обществени събития в Чехия, Франция, Гърция, Ирландия, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словашката република и Испания, петте мисии са на път да станат публични. Европейските граждани могат да допринесат, като се включат с идеи или гласуват за вече предложени такива на следната платформа: http://missions-get-involved.ec.europa.eu. Те ще могат да направят това в периода 1 септември – 14 септември 2020 г.

Това ще се случи, както следва:

  • На 1 септември платформата става достъпа за публикуване на предложения;
  • На 6 септември възможността за създаване на нови препоръки е затворена, но гласуването остава отворено;
  • На 14 септември гласуването ще бъде закрито;
  • На 18 септември ще бъде изготвен доклад, в който се изброяват предложените идеи: тези, които са получили най-голяма подкрепа, както и идеите, произтичащи от съвещателния процес (които са изготвени от представителна аудитория);
  • Резултатите от проекта ще бъдат обявени на 22 септември по време на Европейските дни на научните изследвания и иновациите (https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/events/upcoming-events/european-research-and-innovation-days_en), водещото виртуално събитие на ЕК в областта на научните изследвания и иновациите.