Какъв е напредъкът в разработването на ваксина срещу COVID-19

Генетичната последователност на SARS-CoV-2 коронавирусът COVID-19, беше публикувана на 11 януари 2020 г., като предизвика интензивна глобална научноизследователска и развойна дейност за разработване на ваксина. Мащабът на хуманитарното и икономическото въздействие на пандемията COVID-19 е движеща оценка на платформите за ваксиниране от следващо поколение чрез нови парадигми за ускоряване на развитието, а първият кандидат за ваксина COVID-19 започна клинични тестове при хора с безпрецедентна бързина на 16 март 2020 г. 

Към 8 април 2020 г. на глобално ниво са обявени 115 кандидати за ваксина (фиг. 1), от които 78 са потвърдени като активни, а 37 са непотвърдени (състоянието на развитието не може да бъде определено от публично достъпни или собствени източници на информация). От общо 78 потвърдени активни проекта, 73 в момента са на изследователски или предклиничен етап.

Коалицията за иновации за подготвеност за епидемия (CEPI) работи със здравните власти и разработчици на ваксини от цял свят, в подкрепа на разработването на ваксини срещу COVID-19. CEPI поддържа информационен преглед на дейността по разработване на ваксини COVID-19 в световен мащаб, който можете да разгледате тук. Информацията е актуална към 20 април 2020 г.

Допълнителна актуална информация по темата можете да получите на следните сайтове:

 

Източник: Nature review (https://www.nature.com/)