ЕК публикува тримесечен преглед на научната литературата относно зеления преход

Европейската комисия публикува своя тримесечен преглед на литературата за изследвания и иновации, като настоящият въпрос се фокусира върху научноизследователската и развойна дейност и зеления преход.

През юли 2021 г. Комисията прие пакета „Подготвени за цел 55“, който включва предложения за привеждане на политиката на ЕС в областта на климата, енергетиката, използването на земята, транспорта и данъчното облагане за намаляване на нетните емисии на парникови газове с поне 55% до 2030 г. ЕК счита, че този пакет е от решаващо значение за превръщането на Европейската зелена сделка в реалност, като научните изследвания и иновациите (R&I) играят централна роля. На този фон настоящото издание на прегледа на литературата обхваща статии, които се фокусират върху ролята на научноизследователската и развойна дейност за зеления преход.

Необходим е нов екологично устойчив и приобщаващ подход към растежа и инвестициите в нисковъглеродни иновации са от основно значение за това. Емпирични доказателства показват, че силите на привличане на търсенето, като общите цени на енергията, цените на въглерода, целевите интервенции, създаващи пазар, изглежда засилват дейностите по научноизследователска и развойна дейност, свързани със зелените технологии. Избраните документи подчертават значението на разработването на политики в областта на климата с иновации на преден план. Също така карат да координират политиките и да ги проектират по начин, който да повлияе на обема, посоката и темпото на научноизследователска и развойна дейност. В икономики, където първоначално преобладават технологиите на изкопаеми горива, оптималната политика трябва да включва субсидии за НИРД, специално насочени към нисковъглеродни и чисти НИРД. Прегледът подчертава ролята на потребителите и обществото в прокарването на иновациите в „чистата посока“. Промяната на социалните ценности може да подкрепи структурната промяна към предимно екологични технологии и политиката може да изиграе ключова роля в това, като даде възможност на учените и активистите в областта на климата.

Европейският индекс за иновациите за 2021 г. показва, че иновационните резултати на ЕС продължават да се увеличават, като Швеция, Финландия, Дания и Белгия се представят като лидери в иновациите. Прогнозата за МСП и предприемачеството на ОИСР за 2021 г. подчертава как операциите на МСП са засегнати от пандемията, както и значението на държавната подкрепа в този контекст.

Може да се запознаете с тримесечния преглед като проследите тази препратка.