Финансирането на науката трябва да продължи и след кризата

От десетилетия учените предупреждават, че появата на пандемия е въпрос на време. „Малцина ще се усъмнят, че големи епидемии и пандемии ще се разразят отново в бъдеще. Малцина биха оспорили, че светът не е адекватно подготвен.“, написа Виктория Фен в бюлетин на Световната здравна организация през 2018 г.

Трябва да си вземем урок и да се ангажираме да инвестираме в научни изследвания и разработки. В борбата с пандемията правителствата се обръщат към научната общност. Те бързат да предоставят пари на изследователски екипи, които се надпреварват с времето за разработване на ваксина. Този ангажимент не трябва да приключи, след края на кризата. Научните общности не се създават за един ден – те трябва да се развиват във времето и финансирането за тяхната дейност трябва да е сигурно и устойчиво.

Тъй като за Covid-19 няма граници, е необходимо да подобрим международното научно сътрудничество. Солидарността на световната научна и медицинска общност в началото на тази пандемия очертаха плана за бъдещето. Китайски учени секвенираха генома на новия коронавирус на 11 януари и го публикуваха онлайн, което даде възможност на техните германски колеги да разработят скринингов тест, който след това беше споделен от СЗО с правителствата по цял свят.

Нагласите се променят бързо. Тази криза може да бъде катализатор за прогрес. Пандемията Covid-19 би могла да се превърне в трамплин към увеличено финансиране за научните екипи и по-мащабно международно научно сътрудничество.

* Това е част от обръщение на г-жа Одре Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО. Документът на английски език може да бъде изтеглен от тук.