Учените от Център за компетентност КВАЗАР с иновативно изобретение – робот за дезинфекция срещу Covid-19

Център за компетентност КВАЗАР се включва в борбата срещу световната пандемия КОВИД 19. Екипът на Центъра, с ръководител академик Чавдар Руменин, реализира първия по рода си Робот за дезинфекция на помещения чрез ултравиолетови лъчи. Изобретението е разработено съвместно с младите учени на Център за компетентност КВАЗАР и е регистрирано в Патентното ведомство на България със заявка за патент.

Иновационната система работи чрез изкуствен интелект и е приложима за всички сфери и сектори от нашето ежедневие. Роботът е подходящ за автоматизирано биологично обеззаразяване на домашни или офис помещения. Той може да се използва  в болници, в операционни зали, в различни производствени предприятия и цехове, в административни сгради, в училища и детски градини , в спортни зали, МОЛове, студиа и др.

Роботът съдържа система за задвижване, микросензорен блок и процесорен модул за управление с елементи на изкуствен интелект.  Специално разработеният алгоритъм на движение на робота, гарантира неговото преминаване през всяка част на зададените помещения.

Ключовият компонент е излъчвател на твърди ултравиолетови UV-C лъчи. Роботът ги насочва директно и само към пода на помещението, тъй като над 80 % от COVID-19 заразата се локализира по подовете. UV лъчите унищожават вирусите чрез високоенергийни електрони, преминаващи през протеиновата обвивка в ядрото на рибонуклеиновата им киселина (РНК). Това води до генетично увреждане на клетките и моментално унищожаване на вируси като COVID-19, Ебола, но също така и на всякакви многорезистентни бактерии, гъбички, спори и други.

Роботът беше официално представен на 27. 06.2020 г. в Дома на учения-БАН, в рамките на провелият се научен семинар „Интелигентните системи за сигурност в борбата срещу COVID-19“, организиран от Център за компетентност КВАЗАР. В екипа, разработил иновационния робот участват проф. Сия Лозанова- ръководител в ЦК КВАЗАР на лабораторния комплекс за мултисензорни технологии, както и младият изследовател инж. Мартин Ралчев- докторант в Центъра.

Средствата за изграждане на Център за компетентност КВАЗАР са осигурени по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, посредством ИА ОПНОИР и Европейския фонд за регионално развитие.

В интервю за агенция „Фокус“   от 09 септември 2020 г. академик Руменин представи актулна информация за проекта и за Робота за дезинфекция на помещения чрез ултравиолетови лъчи:

„Роботът за дезинфекция на помещения чрез ултравиолетови лъчи атакува бацилите на повърхността на пода и не повлиява негативно върху пациенти и лекари. Това каза акад. Чавдар Руменин, ръководител на Центъра за компетентност Квазар, който изобрети първия по рода си робот, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. По думите му най-голямата концентрация на Ковид бацилите е върху пода, а конструкцията на работа въздейства само на пода на помещението, което се дезинфекцира. Безопасността е гарантирана, увери академикът и допълни, че роботът въздейства от малко разстояние.

„Къде може да се приложи? В хирургични зали, в детски градини, училища и университети, изследователски центрове и научни лаборатории, хотелски стаи и комплекси, обществени сгради, салони на пътнически самолети и летища и много други зони, където трябва да се извършва дезинфекция. Всичко това се случва в съчетание с екологичен ефект“, отбеляза академикът.

Акад. Чавдар Руменин каза още, че екипът конструирал робота е приел принципното решение да дари този робот на болниците, където ще бъде най-полезен.
На този етап има два прототипа, които при желание от страна на Пирогов и Александровска болница, ще им бъдат предоставени.“ (източник: http://m.focus-news.net)

Видео-представяне на робота можете да видите тук.