„Седмицата на аеро-космическите технологии“ (Sofia Space Week 2020)

През периода 24-28 април 2020 г. се планира в София да се проведе събитие с тема „Седмицата на аеро-космическите технологии“ (Sofia Space Week 2020 – https://spaceweeksofia.com). Събитието се организира със съдействието на Министерството на икономиката, Министерство на науката и образованието, Българска академия на науките, Столична община и др. национални и международни организации.   Sofia Space Week 2020 ще предложи съвкупност от мероприятия и инициативи, които ще насърчат взаимодействията на българската научна общност и индустрия с водещи европейски организации  в областта на космическите изследвания и технологии (ESA, JRS, GSA и др.), с цел да се популяризира бързоразвиващия се космически сектор и да се стимулира активното участие на български представители в  Европейския космическите програми.

По време на “Sofia Space Week 2020” ще се проведат два международни хакатона „ActInSpace 2020” и „Copernicus Hackathon 2020” под  егидата на  Министерството на образованието и науката. ActInSpace 2020 (https://actinspace.org) е състезание за иновации, в което участват 54 страни, 89 града и около 5 000 участници. Това е инициатива на Френската космическа агенция (CNES), започната през 2014 год., подкрепяна от Европейска космическа агенция (ЕКА). Отборът победител ще има възможността да представлява България в Тулуза на международния финал, който ще се проведе по време на космическото шоу в Тулуза, на 17-19 юни 2020 г.

Copernicus Hackathon Sofia 2020 (https://hackathon.rst-tto.com) е част от инициативата Коперник, създадена да стимулира start-ups, scale-ups, технологичния трансфер, както и иновационни бизнес идеи, която се провежда за втори път в България. Участниците ще имат възможността да разработят нови иновативни продукти и услуги, предназначени за крайни потребители в три от основните направления на програмата Коперник„Умни“ градове, Мониторинг на Дунав и Черно море и Наблюдение на Земята и Изкуствен Интелект в Електронното правителство. Голямата награда е участие в Copernicus Accelerator с възможности за финансиране на вашата бизнес идея чрез програмата Copernicus Masters.

Основните теми на  хакатоните  са  определени в две от технологичните области, приоритетни за българската икономика, Иновационната стратегия за интелигента специализация (2014-2020 г.): „Информационни и комуникационни технологии“ и „Мехатроника и чисти технологии“ и ще предоставят отлична възможност за изява на студенти, докторанти и млади учени. Победителите от хакатоните ще бъдат наградени от комисаря за цифрова икономика и цифрово общество г-жа Мария Габриел, по време на откриването на Международната конференция „Balkans from Space 4.0: Sustainable Future through Research, Innovation, Data and Entrepreneurship“.

               Предвижда се да бъдат раздадени и много допълнителни награди: участие в международни събития, посещение в ЕКА, обучение за подпомагане стартирането на собствен бизнес и стажове в компании.

В случай, че се удължи периода на ограниченията и мерките забраняващи провеждане на мащабни събития до и след датите определени за Sofia Space Week 2020 – информация за промяна в датите и/или отлагане на събитието ще бъде публикувана и на уебсайта на събитието.