Препоръка на Германската национална академия на науките Leopoldina за мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19

В свое работно комюнике Германската национална академия на науките Леополдина, препоръчва ограничаване на събиранията по време на коледните и новогодишните празници за Германия. Комюникето е разработено от интердисциплинарна група учени и е получило голямо обществено и медийно внимание в Германия.

Въпреки перспективата за ваксинации, които започват в близко бъдеще, от научна гледна точка е от съществено значение да се наложи ограничаване на физически срещи и контакти, за да се намали бързо и значително броят новозаразени.

Експертната група предлага локдаун в две стъпки, който да се прилага за цяла Германия. От 14 декември 2020 г.  учениците не трябва да бъдат задължавани да посещават училище лично и всеки, който може да работи от вкъщи, трябва да бъде приканван да го прави. Освен това от 24 декември 2020 г. всички магазини, които не доставят храна, лекарства или други важни артикули, трябва да бъдат затворени. Социалните контакти трябва да бъдат ограничени.

Пълният текст на комюникето можете да намерите на английски език тук.

Още 6 тематични комюникета за пандемията на коронавирус на английски език могат да бъдат намерени на www.leopoldina.org/en/coronavirus.