Награда „Предприемач в науката“ за проект за пречистване на води с добив на зелена енергия

Д-р Росен Иванов, главен асистент в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, е новият носител на наградата „Предприемач в науката“. Той спечели мнозинството от гласовете на журито в третия конкурс на фондация „Карол Знание“ с проект Иновативно пречистване на отпадъчни води и зелена енергия за промишлеността и дома. Наградата има и финансово измерение в размер на  30 000 лв.

Д-р Иванов е първият участник програмата „Предприемачи в науката“ със заявка за създаване на spin-off с Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. С екипа си разработва пасивни системи за пречистване на отпадъчни води с паралелен добив на енергия.

Продуктът се нарича „Конструирана влажна зона (CW) за пречистване на отпадъчни води с когенерация на енергия“ и представлява хидроизолиран басейн с различна дълбочина. Запълва се със смес от чакъл, пясък, почва и лесноразградими органични субстрати в зависимост от характера на третираните води. Изисква по-малки капитални и експлоатационни разходи, както и минимална човешка намеса в сравнение с конвенционални методи. Разработен конкретен проект за потенциален клиент излиза четири пъти по-евтин в сравнение с конвенционална пречиствателна станция за минни отпадъчни води.

Конструираните влажни зони могат да се използват за пречистване на промишлени води от предприятия с малък дебит на отпадъчните води. Пречистените води съответно може да се  ползват за поливни нужди. Тези системи могат да намерят практическо приложение при пречистване на битови отпадъчни води от еднофамилни къщи, вилни зони и малки населени места.

Сред претендентите за наградата имаше няколко образователни проекта, бърз антигенен тест, концепция за „умни“ болници, производство на малки дронове,  решение за справяне с мухъл в баните чрез вентилация, създаване на репродуктивна лаборатория с банка и др. В конкурса участват само преминалите програмата „Предприемачи в науката“, която се проведе от 23 септември до 9 декември 2020 г.

Всички проекти можете да видите тук.

Журито на конкурса е съставено от лекторите в програмата. Тази година в 12 сесии 21 учени-предприемачи, предприемачи и лидери обучаваха учените, които на финала представиха научните си разработки като бизнес проекти. Сред оценяващите бяха българи с успешна кариера в Бостън, Лондон, Милано, Лозана и Цюрих.

В третото издание на „Предприемачи в науката“ участваха учени с вече регистрирани компании, а един от тях – д-р Ваньо Везиров, има опит като съосновател на два стартъпа. По време на конкурса бяха направени заявки за няколко стартъпа, единият от които на победителя.

Носители на наградата Предприемач в науката са трима учени до момента. Подкрепените проекти са за електронно хапче за неинвазивни изследвания, екологична батерия магнезий-въздух и за изграждане на планетариум. Още за лауреатите можете да прочетете тук.