Конференция на тема „Бъдещето на клиничните изпитвания, изкуствения интелект и работата с данни“ – 25 септември, 11:00 ч.

Британско посолство в София, заедно с партньори от Биотех Ателие и румънската организация AVANTYO, организира тристранна онлайн конференция Великобритания-България-Румъния на тема „Бъдещето на клиничните изпитвания, изкуствения интелект и работата с данни“, която ще се проведе на 25 септември от 11:00 ч. Конференцията ще се проведе онлайн през платформата Cisco Webex events и е без такса участие, но изисква предварителна регистрация. Събитието е на английски език без превод.

Събитието

Свидетели сме на биотехнологичен бум – все повече компании инвестират огромни средства в биотехнологичната индустрия. Биотехнологиите са в основата на терапиите за лечение на рак и редки болести и предлагат персонализирано лечение, което е по-полезно за пациента. По време на конференцията ще се обсъждат състоянието на клиничните изпитвания в биотехнологиите в България и Румъния, регулаторната тежест, инвестициите, липсата на експертен персонал, общественото отношение, предизвикателства и постиженията.

Машинното обучение, изкуственият интелект (ИИ, AI), обработка на данните за пациентите и тяхното надеждно съхранение също ще бъдат разгледани като теми. Лектори от Обединеното кралство ще споделят опит и най-добрите практики, които прилагат. Събитието ще послужи като възможност за разширяване на вече установените връзки между България и Великобритания в биотехнологиите и клинични изпитвания, както и за разработване на нови търговски възможности в този сектор.

С представенето и на румънски партньори ще бъде създадена устойчива бизнес мрежа между Великобритания и Източна Европа.

Теми

Представители на институциите в Обединеното кралство, България и Румъния, представители на академичните среди и фирми ще обсъдят най-новите разпоредби, тенденции и иновативни подходи в клинични изпитвания като:

  • Значение на разработването на клинични изпитвания – реална полза за пациентите и лекарите
  • Развитие и предизвикателства в България и Румъния (регулаторни, научни и оперативни предизвикателства)
  • Опит във Великобритания и най-добри практики в клинични изпитвания (регламенти, изследвания)
  • Работа с данни за пациентите, GDPR и спазване на нормативните изисквания Изкуствен интелект (ИИ) и машинно обучение в клиничните изпитвания
  • Европейско законодателство в клиничните изпитвания
  • Кризисни ситуации (като Covid19) – нови подходи и бързи действия

Цели на конференцията

Целта на конференцията е да покаже опита и най-добрите практики във Великобритания, да предложи среда за обмен на информация и практически практики относно законодателството на Обединеното кралство, България и Румъния при клинични изпитвания, да допринесе за установяване на сътрудничество между Обединеното кралство България и Румъния (от страна на бизнеса, академичната общност и институциите).

Програмата на конференцията, участващите лектори и темите могат да бъдат разгледани на сайта на конференцията. Всички часове в програмата са в лятно източноевропейско време (EEST) / UTC +3.