Какво се случва с "младите таланти"

Какво се случва с “младите таланти”

Тук вижте участниците и техните проекти през годините – https://naukamon.eu/mladi-talanti/

 

2017г.:

  • Тодор Алексиев:

Теодор Алексиев към момента е трета (последна) година от бакалавърската си програма по Computer Science в Vrije Universiteit Amsterdam. Последните 3 години ръководи групата по CCD фотометрия на лятната лагер-школа по астрономия и астрофизика „Бели Брези“ и активно участва в организирането ѝ. Интересите му обхващат астрофотография, планинарство и работа с данни.

 

  • Чавдар Лалов:

След контакт с него, Чавдар Лалов споделя, че към момента е студент в Станфордския университет в САЩ и учи математика. Трите му най-големи постижения след участието му на „Млади таланси“ 2017г. са следните:

1. RSI (Лятна изследователска школа) – Масачузетски технологичен институт, Кеймбридж, САЩ, 24.06 – 04.08.18 г. Избран в най-добрите 10 презентации с математически проект “Циклични алгебри на Козул и ориентирани графи”. Избраните презентират своето изследване втори път пред по-голяма публика и специално избрано жури. RSI е престижна лятна изследователска школа за ученици. Всяка година, след подбор, участват двама българи. През 2018 г. участниците бяха 81 от различни краища на света.

  1. Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) – Питсбърг, САЩ, 13-18.05.18 г. – Трета награда в раздел Математика за проекта „Пораждащи функции на свободните пораждащи на някои подмагми на свободната Ω-магма и планарни дървета“ и Трета награда на Американското математическо общество (AMS). Intel ISEF е най-голямото в световен мащаб състезание за ученици с проекти в сферите на науката и технологиите. Всяка година около 7 милиона гимназисти от цял свят развиват оригинални изследователски проекти и представят работата си в местните научни състезания с надеждата да стигнат до Intel ISEF. Само най-добрите 1500 победители на национално ниво са поканени да участват в Intel ISEF. През 2018 г., след подбор, участват трима българи.
  2. 29 Европейски конкурс за млади учени (EUCYS) 2017 – Талин, Естония, 22-27.09.17 г. – Трета награда и Наградата на Лондонския международен младежки научен форум (LІYЅF) за математически проект „Структура на несамопресичащите се маршрути и свързващата константа”. EUCYS е престижен ежегоден младежки конкурс, на който се представят проекти от различни области на науката, журито е от изтъкнати европейски учени. През 2017 г. са участвали 89 проекта от 38 държави от Европа, Азия и Северна Америка. За 30 години история на конкурса само четирима българи са печелили основна награда и само двама са спечелили две награди едновременно.

 

  • Радослав Димитров:

Радослав Димитров ни разказа, че в момента е студент в Оксфорд, където изучава компютърни науки. След участието си в „Млади Таланти“ през 2017г. той основно се фокусира върху олимпиади по информатика. Бил е в националния отбор на България 3 пъти. В момента се занимава с изкуствен интелект. Със свои колеги от университета са публикували проект, който може да се види на следния електронен адрес: https://arxiv.org/abs/2002.06726. Радослав последните месеци работи като Research Assistant в Оксфорд, където се занимава с два проекта, свързани с граф невронни мрежи (GNN).

 

  • Василена Цветанова (общ проект с Радослав Димитров)

Василена Цветанова споделя, че проектът, с който е участвала е бил в областта на биоинформатика. След това е била мотивирана за успехи в състезателната информатика и е достигнала до бронзов медал на националния летен турнир. По-дългосрочен нейн интерес остава обаче биологията – с нея е решила да се занимава в студентските си години, като сега се готви за изпитите си за прием в Медицинския университет.

 

2018г.:

  • Ивайло Желев:

През 2018г. участвах в Национален конкурс “Млади таланти”, където представях авторски алгоритъм за обезшумяване на дигитални изображения. Проектът ми е приложим в множество области, вкл. астрономия, диагностична медицина и биомедицински проучвания. Поради дискретната природа на фотона, шумът в изображения като рентгенови снимки, компютърна томография и ЯМР, е, математически погледнато, неизбежен. Намаляването на шума в подобни изображения е от изключителна важност, тъй като той може да промени формата, текстурата и дори напълно да отстрани малки, но значими детайли от изображението – в медицината това често води до неправилна или двусмислена диагностика. С помощта на научния ми ментор, Станислав Харизанов, разработих сложна комбинация от статистика, линейна алгебра, аналитична геометрия и алгоритмична оптимизация, за да подобря досега съществуващите алгоритми.

Благодарение на участието ми в конкурса, получих възможността да представя работата си на европейско ниво на Европейският конкурс за млади таланти (EUCYS), където срещнах някои от най-вдъхновяващите младежи в Европа, жадни да подобрят света чрез наука и иновации. В последствие бях поканен и на Швейцарския форум на талантите и на международният панаир Intel ISEF във Феникс, Аризона през 2019г., посветени да насърчават младите хора да разработват решения за малките и големи световни проблеми чрез научната мисъл и колаборация. През миналото лято имах честта да работя по организацията на последното издание на EUCYS, което за пръв път се проведе в България. Освен това, участвах в изграждането на алумни мрежа от най-изявените бивши участници на състезанието през годините.

В момента съм студент втори курс в Гроьнингенския университет, Нидерландия, където уча изкуствен интелект. “Млади таланти” ми даде много възможности, които ми помогнаха да оценя потенциала на науката и иновациите в оформянето на днешния глобализиран свят. Все още се занимавам активно с наука в областта на компютърната наука и изкуствения интелект. В момента работя по изкуствен интелект, който да проектира сгради и техните вътрешни интериори с множество приложения в и извън архитектурата. Също така съм преподавателски асистент в моята университетска програма и преподавам “Основни научни умения” на първокурсниците с надеждата те да получат същото вдъхновение и удовлетворение от научната работа, които имам аз.

След като завърша, възнамерявам да се върна в България и да работя върху комерсиализацията и приложението на научни изследвания в полза на обществото и различните индустрии. Твърдо насърчавам моите връстници и по-младите от мен да дадат шанс на науката и иновациите, защото те създават бъдещето.

 

2019г.:

  • Николай Пашов:

Николай Пашов е един от тримата български участници на EUCYS 2019, където представи модел, базиран на ненадзиравано машинно обучение, за фенотипизиране на мозъчни клетки. В момента е първокурсник във ФМИ към СУ “Св. Климент Охридски”, специалност Информатика. 

Успоредно с университета се старае да отделя максимално време на интересите си, с които смята, че иска да се занимава в бъдеще. Такива са изкуствен интелект, компютърно зрение (computer vision), 3D графика и разработка на игри, като все още не е решил конкретно към кое да се насочи най-много. За да задълбочи знанията си по разработка на игри и изкуствен интелект, е записал и съответните курсове в университета. 

Със свои приятели, които познава от ученически състезания, са започнали  да прототипизираме видеоигри и има шанс да се опитат една от тях да я комерсиализират през идното лято. Обсъждали са също и работа по проекти, свързани с подобряване на средата на българските състезатели по научни разработки, както и популяризиране на провеждащите се събития и конкурси.

През свободното си време предимно практикува крос-кънтри планинско колоездене и напоследък все повече се занимава с 3D моделиране. Времето далеч от монитора му действа много повече като почивка и би го препоръчал на всеки, който прекарва дълго време на компютър.

Поглеждайки назад се убеждава, че изборът му да бъда отдаден на извънкласни проекти, които да презентира по различни конкурси е навярно един от най-добрите, които е правил. Благодарение на това сега има по-ясна визия за бъдещето си и е близък с мотивирани и можещи хора, с които се подкрепят и обсъждат големи идеи.