Информационен бюлетин по темата за начина на предоставянето на научни съвети в контекста на актуалното състояние и напредъка на съвместните усилия за справяне с COVID-19 пандемията

Групата на главните научни съветници (GCSA) на Европейската комисия по темата за COVID-19 пандемията, Европейската група по етика в науката и новите технологии и Питър Пиот – специален съветник на президента на ЕК Урсула фон дер Лайен представиха информационен бюлетин по темата за начина на предоставянето на научни съвети в контекста на актуалното състояние и напредъка на съвместните усилия за справяне с COVID-19 пандемията.

Съветниците на Европейската комисия по темата предлагат да се поучим от досегашния опит за даване на научни съвети относно настоящата криза. Предоставянето на научни съвети при сложни и несигурни обстоятелства като настоящата пандемия беше предмет на становището на тема „Научен съвет към европейската политика в сложен свят“, изготвено от Групата на главните научни съветници на Европейската комисия, публикувано през септември 2019 г.

В настоящото изявление GCSA се основава на принципите, генерирани в становището от септември 2019 г. , с принос от Питър Пиот (специален съветник на президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по темата за COVID-19) и Европейската група за етиката в науката и технологиите се позовава на своето изявление „Европейска солидарност и защита на основните права в пандемията COVID-19“, за да обясни как научните съвети могат да се предоставят най-добре в помощ на приемането на политики за справяне с COVID-19кризата.

Бюлетина можете да разгледате и свалите от тук.