Десетото издание на Софийския фестивал на науката ви очаква на 26 и 27 септември

За десети пореден път Британски съвет България организира Софийски фестивал на науката, който се провежда под патронажа на Министерство на образованието и науката и е част от Календара на културните събития на Столична община.

Eдна от главните цели на фестивала е да се представят българската наука, българските учени и техните постижения. Фестивалът цели също и да представя пред аудитория от неспециалисти теми от областта на точните и природните науки (математика, физика, химия, биология, медицина, науки за Земята, инженерни науки, техника и технологии) и да популяризира научно съдържание на достъпен език пред широка публика.

За играта на гени и как да остаряваме по-бавно? Кои са митовете и кои са истините в храненето? Какви са предизвикателствата пред изкуствения интелект? Какво общо имат физиката музиката?

В десетото юбилейно издание на Софийския фестивал на науката ще се дадат отговори на тези и още много други въпроси по любопитни научни теми от различни области. Под мотото „Отдалечени, но по-близо“  български и международни учени се събират отново, за да представят чудесата на света, в който живеем.

На 26 и 27 септември (събота и неделя) в София Тех Парк  ще научите повече за:
– бъдещето на медицината, включително генната редакция, стареенето, биологичните рискове и как да се подготвим за тях;
– големите катаклизми в Космоса, за вулканите и замръзналите луни и можем ли да се превърнем в бипланетарни същества;
– как да опазим нашата планета като потребяваме по-малко;
– значимите научни годишнини: 100 години от рождението на Розалинд Франклин, Рей Бредбъри и Айзък Азимов, 90 години от откриването на планетата Плутон, 30 години от изстрелването на телескопа Хъбъл

Програмата на събитието можете да разгледате тук. Има специална програма за училищата, която можете да разгледате като проследите тази препратка.

Информация относно събитията можете да следите и във Фейсбук събитието Софийски фестивал на науката 2020.