Българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт“

Образователният обмен между България и САЩ под егидата на програма „Фулбрайт” започва още през 1967 г. През 1993 г. Българо-американската комисия за образователен обмен се учредява официално с двустранно споразумение между правителствата на САЩ и Република България.

Посланикът на САЩ в Република България и министърът на образованието и науката на Република България са почетни председатели на Комисията, а бордът на Комисия „Фулбрайт” се състои от 10 члена: петима американски и петима български граждани. И двете правителства отделят средства за финансирането на Българо-американската програма “Фулбрайт”.

В очакване на представянето на резултатите и постиженията на  Българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ за 2020 г, припомняме някои от най-важните моменти в сътрудничеството между двете страни по програма „Фулбрайт“ за 2019 г.

  • Рекорден брой участници за една година: 70 (51 US / 19 BG), благодарение и на увеличения годишен финансов принос от българска страна.
  • От девет български учени през академичната 2018-19 г., петима са представители на STEM или здравни науки (химия, фармакология, микробиология, астрономия и обществено здраве).
  • В съответствие с приоритета на МОН да привлече учени от български произход да се завърнат в България, двама от американските учени академичната 2019-2020 са STEM експерти от български произход – Бойко Гюров (математика, Югозападен университет) и Виктор Бусов (генетика, Лесотехнически университет).
  • Благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България”, България продължава да има третата най-голяма програма за асистенти по преподаване на английски език в Европа и се нарежда в десетката в света.

Информация за стипендиите по линия на Българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ можете да намерите като проследите тази препратка.

В тематична поредица, Порталът за наука ще представи чрез видеа примери за успешното сътрудничество между България и САЩ под егидата на програма „Фулбрайт”.

Доц. Петя Димитрова (имунология) – гостуващ учен по програма „Фулбрайт“ за академичната 2017-18 г., Mayo Clinic (Рочестър, Минесота, САЩ). (препратка към видеото: https://youtu.be/BtsmrDSiwUo)

 

 

 

Проф. Ирена Атанасова (химия на почвата, Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“), учен по програма „Фулбрайт“ за академичната 2012-13 г., представяне в Savannah River Laboratory, Университет на Джорджия (препратка към видеото: https://youtu.be/zxHGy_mh80c)

 

 

Проф. Янцислав Янакиев (военна наука) – гостуващ учен по програма „Фулбрайт“ за академичната 2012-13 г., представяне в Defense Equal Opportunity Management Institute, база Патрик, Флорида (препратка към видеото: https://youtu.be/EYZszz-gwI0)